Foto: Anne van Vegchel
Foto: Anne van Vegchel

“Wrocław was oranje gekleurd”
30/7/2017 - Nederland heeft de World Games afgesloten met driemaal goud, tweemaal zilver en tweemaal brons. Hiermee is Nederland als 25e geëindigd in het klassement, waarvoor het kickboksgoud van Sarèl de Jong (demonstratiesport) niet meetelde. Jan Sjouke van den Bos: “We hebben mooie hoogtepunten beleefd, maar concluderen dat de programma’s in deze sporten verbeterd moeten worden. In 2009 werden we 14e, in 2013 18e en nu 25e. Als we niet meegaan met de rest van de wereld, verliezen we verder terrein. Hier ligt een grote uitdaging voor de  landelijke sportorganisaties. Het goede gevoel overheerst, want met sporters, staf en supporters vormden we een fantastisch team. Wrocław was oranje gekleurd.”

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

30 juli: Nederland op slotdag niet in de medailles

30/7/2017 - De laatste dag van de World Games heeft Nederland geen eremetaal opgeleverd. Handboogsporter Peter Elzinga (foto) kon het in de strijd om brons niet bolwerken tegen de  Kroaat Buden. In een duel, waarin beide mannen last hadden van de wisselende windcondities, nam Elzinga een voorsprong. In de laatste ronden was het Buden, die de overhand kreeg en de overwinning binnensleepte: 141-143. Eerder op de slotdag werden de touwtrekkers -640kg uitgeschakeld in de voorronde. De mannen pakten een punt tegen Ierland, maar verloren van Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland. De kanopolosters sloten het toernooi af met een 6-3 overwinning op Canada en eindigden als vijfde. FOTO'S!

 

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

29 juli: Tweemaal goud en zilver op negende dag (1/2)

29/7/2017 -  De negende dag van de World Games in Polen heeft Nederland drie medailles opgeleverd. Jiujitsuka Boy Vogelzang pakte goud in de fighting-discipline -69kg en het jiujiutsu-duo Ruben Assmann/Marnix Bunnik sloot het toernooi af met zilver. Ook de touwtrekkers -700kg bemachtigden een zilveren plak. Vogelzang plaatste zich overtuigend voor de finale, waarin hij de Rus Korzhavykh versloeg.. Ruben Assmann en Marnix Bunnik jaagden op de enige nog ontbrekende medaille in hun prijzenkast, maar kwamen in de Duo-finale tegen Oostenrijk anderhalf punt tekort voor de winst. De touwtrekkers tot 700 kilogram veroverden zilver met een gouden rand. In de finale bleek Zwitserland een maatje te groot. FOTO'S!

 

Foto: Carel Wielinga
Foto: Carel Wielinga

29 juli: Wat gebeurde er nog meer deze zaterdag? (2/2)

29/7/2017 - Bij het jiujitsu verloor het landenteam de strijd om brons van Polen. Biljarter Dick Jaspers verloor in de halve finale van het driebandentoernooi van de Italiaan Zanetti, waardoor hij later op de dag het duel om brons speelde. Die strijd verloor hij van de Egyptenaar Sidhom. De touwtreksters -540 kg reikten ook tot de kleine finale, waarin ze verloren van Zuid-Afrika. Handboogsporters Sanne de Laat en Mike Schloesser verloren als team hun eerste wedstrijd, waarna ze net als Peter Elzinga individueel in actie kwamen. Elzinga plaatste zich voor de halve finale op zondag. Schloesser reikte tot de kwartfinale, De Laat tot de achtste finale. De kanopolosters wonnen op hun tweede wedstrijddag van Canada en Polen, maar verloren van Italië. Zij spelen zondag tegen Canada om de vijfde plaats. FOTO'S!

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

28 juli: Van Leeuwen zet teleurstelling om in brons

28/7/2017 - Op de achtste dag van de World Games heeft jiujitsuka Aafke van Leeuwen een bronzen medaille veroverd. Van Leeuwen ging voor goud in Wrocław, maar werd na een probleemloze groepsfase in de halve finale uitgeschakeld door de Francaise Lalande. Ze raapte zichzelf bij elkaar en kreeg het fanatieke thuispubliek stil door in de kleine finale de Poolse Mackowiak eronder te krijgen. Biljarter Dick Jasper bereikte de halve finale van het driebandentoernooi door af te rekenen met de Belg Eddy Leppens: 40-24.  De kanopolosters  begonnen de World Games met nederlagen tegen Nieuw Zeeland (2-7), Duitsland (2-4) en Frankrijk (0-7). Zaterdag strijden ze met Canada, Italië en Polen voor een plek in de halve finale. FOTO'S!

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

27 juli: Sarèl de Jong pakt goud in slotseconden
27/7/2017 - Kickboksster Sarèl de Jong heeft op spectaculaire wijze het goud binnen gesleept. Tegen regerend wereldkampioene Teodora Manic uit Servië stond ze twintig seconden voor tijd nog achter, maar met een laatste krachtsinspanning wist ze het duel toch nog in haar voordeel te beslissen: 3-0. Biljarter Dick Jaspers bereikte de kwartfinales van het driebandentoernooi door de Japanner Umeda met 40-32 te verslaan. Squasshter Tessa ter Sluis won haar tweede partij in de verliezersronde met 3-1 en sloot het toernooi af als 22e. Voor de zevende uitzending van Studio Wrocław schoven aan: synchroon trampoline-springsters Tara Fokké en Carlijn Blekkink en kanopoloster Lisanne Dreyfus. Na 22.30 uur online.  FOTO'S

Foto: Anne van Vegchel
Foto: Anne van Vegchel

26 juli: Nederland vechtend en vliegend naar medailles

26/6/2017 - Synchroon trampolinespringsters Tara Fokké en Carlijn Blekkink hebben voor een daverende verrassing gezorgd door op het podium te komen. Als vijfde geplaatst voor de finale was hun score van 48.200 goed voor de derde plek achter Oekraïne en Azerbeidzjan. Eerder op de dag won kickbokster Sarèl de Jong twee rondes, waardoor zij donderdag mag aantreden in de finale. Nederland had ook enkele teleurstellingen te verwerken: wakeboardster Sanne Meijer strandde in de herkansingsronde en powerliftster Ielja Strik kreeg met een vierde plaats niet de gewenste medaille. Verder wist Tessa ter Sluis (squash) opnieuw niet te winnen. Te gast in Studio Wrocław: jiujitsuka's Ruben Assmann en Marnix Bunnik en chef de mission Jan Sjouke van den Bos.

 

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

25 juli: Hoe verging het NL verder deze dinsdag? (2/2)
25/5/2017 - Powerliftster Ankie Timmers behaalde een knappe zevende plaats, bij squat had ze met 220 kilo een Nederlands record. Inline-skaters Ronald Mulder, Michel Mulder, Kay Schipper en Bianca Roosenboom wisten niet te imponeren op de  500 meter en/of puntenkoers en ook squashsters Tessa ter Sluis en Milou van der Heijden werden in de eerste en tweede ronde uitgeschakeld. Karateka Geoffrey Berens kon zijn imposante carrière niet bekronen met een ereplaats en wakeboardster Sanne Meijer kwam tweemaal ten val, waardoor ze donderdagochtend in de herkansingsronde moet aantreden. 
Studio Wrocław kreeg vandaag biljarter Dick Jaspers en Jaap de Groot, chef sport van de Telegraaf aan tafel. Rond 22.30 uur op Facebook!

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

25 juli: Het eerste goud is binnen (1/2)

25/7/2017 - De korfballers hebben de eerste gouden medaille voor Nederland veroverd. Chinese Taipei, dat voor het eerst de finale haalde, werd met 26-14 verslagen. Bij rust leidde Oranje al met 13-7. Topscorer aan de kant van Nederland was Laurens Leeuwenhoek. Hij was zesmaal trefzeker. Aanvoerder Mick Snel: “Ik ben ontzettend blij. We hadden een goed plan en hebben Chinees Taipei absoluut niet onderschat. We hebben gewoon goed gespeeld en het verdiend.” Maaike Steenbergen, die als invalster het veld betrad en haar eerste World Games won. "Dit is supergaaf om dit mee te maken. Ik had niet verwacht dat de World Games zo groot waren. Ook leuk dat we in de finale Chinese Taipei troffen. Dat wordt echt een grote concurrent."

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

24 juli: Eerste finales een feit
24/7/2017 - Bowlers Jeffrey van de Wakker en Johnny Spil speelden een goed dubbel-event en wonnen van Finland, maar kwamen er niet aan tegen Hong Kong en Venezuela, die later brons en zilver wonnen. Inline-skater Kay Schipper had de zestiende tijd op de tijdrit, waarna Ronald Mulder en Michel Mulder in de finale als elfde en zevende eindigden. Bianca Roosenboom (foto) eindigde bij de tijdrit in de achterhoede en viel later op de dag in de afvalkoers uit na een vroege val. Acrogymduo Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge eindigden na hun balans- en tempo-oefening als zesde. De korfballers versloegen Duitsland in de halve finale met 25-13 en spelen dinsdagavond de finale tegen Chinese Taipei, dat verrassend afrekende met België. FOTO'S!

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

23 juli: Korfballers nemen ook derde horde
23/7/2017 - Het Nederlands korfbalteam heeft de groepsfase afgesloten met een 30-10 overwinning op Australië. De ruststand in de WKK Arena was 16-7. Richard Kunst en Esther Cordus kwamen allebei vijfmaal tot scoren.  Een kleine smet op de ruime zege was het uitvallen van Jet Hendriks, die een minuut voor tijd in aanraking kwam met Olav van Wijngaarden en daarbij een bloedneus opliep. Maandag om 20.45 uur speelt Oranje de kruisfinale. Tegenstander daarin is Duitsland, dat later op de dag Engeland af wist te troeven. De andere strijd om een finaleplaats gaat tussen België en Chinese Taipei. Te gast in de dagelijkse talkshow Studio Wrocław: kickbokster Sarèl de Jong, wakeboardster Sanne Meijer en Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf. FOTO'S!

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

22 juli: Bowlers stranden vroeg, korfballers langs België
Op de tweede World Games-dag boekte de Nederlandse delegatie wisselende resultaten. Bowlers Jeffrey de Wakker (foto) en Johnny Spil slaagden er tijdens het singles-toernooi niet in om de laatste zestien te bereiken. Spil had moeite om de juiste lijn te vinden en werd 31e. De Wakker schommelde lange tijd rond de felbegeerde zestiende plek en hij gooide een ijzersterke slotgame, maar kwam veertien pins tekort voor een plek in de tweede ronde. "Ik baal onwijs. Ik was zó dichtbij de laatste zestien", aldus De Wakker. De korfballers waren net als enkele weken geleden duidelijk te sterk voor aartsrivaal België. Oranje nam gelijk een ruime voorsprong en na een 13-8 ruststand liep de regerend titelhouder uit naar 24-16. Mick Snel was zesmaal trefzeker. FOTO'S

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

Verslag 21 juli: Korfballers met ruime cijfers langs China

21/7/2017 - Op de eerste wedstrijddag hebben de korfballers gedaan wat ze moesten doen; China met ruime cijfers verslaan. Bij rust was het 17-3 en onder toeziend oog van de overige in Polen aanwezige Nederlandse sporters tilde Oranje de stand naar 33-10.  Laurens Leeuwenhoek scoorde achtmaal. Bondscoach Wim Scholtmeijer: “Dit is een goede start en ik ben blij dat we begonnen zijn. Tegelijkertijd weten we ook dat we nog genoeg moeten verbeteren.”  Zaterdagavond neemt zijn team het het op tegen België. Verder komen bowlers Johnny Spil en Jeffrey de Wakker voor het eerst in actie. Inline-skater Michel Mulder, korfbalster Suzanne Struik en Jan Sjouke van den Bos waren vroeg in de avond te gast bij Studio Wrocław. FOTO'S!

 

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

World Games 2017 spectaculair van start

 20/7/2017 - De tiende editie van de World Games is officieel geopend! Om 19.55 uur betrad vlaggendrager Michel Mulder, met in zijn kielzog de 34 man tellende Nederlandse delegatie, het met dans en muziek gevulde Stadion Wrocław. Voor 25.000 toeschouwers openden IOC-voorzitter Thomas Bach en IWGA-president José Perurena het op één na grootste multisportevenement ter wereld. “Make the most of this unique experience”, zo hield Bach de sporters voor. Namens NOC*NSF, dat de Nederlandse uitzending ondersteunt, was voorzitter André Bolhuis naar Polen afgereisd. Wegens privé-omstandigheden was hij echter genoodzaakt om zijn verblijf voortijdig te beëindigen. De honneurs werden waargenomen door Rob Meijer, voorzitter van het KNKV, dat de uitzending coördineert. Morgen om 15.15 uur bijten de korfballers het spits af tegen China. FOTO'SPROGRAMMA NL!

 

Foto: World Archery/Dean Alberga
Foto: World Archery/Dean Alberga

Gedetailleerd programma NL + livestreams
19/07/2017 - Wil je weten wanneer karateka Geoffrey Berens zijn carrière in stijl hoopt af te sluiten? Of benieuwd wanneer handboogsporter Sanne de Laat (foto) in actie komt? Het gedetailleerde wedstrijdprogramma van de NL delegatie download je hier. Hierin ook vermeld; de (live)streams. De IWGA heeft namelijk bekendgemaakt welke disciplines live of naderhand gestreamd gaan worden via het Olympic Channel - volledige schema hier te downloaden - en de Internationale Korfbal Federatie heeft de streamrechten van alle korfbalduels aangekocht (info hier). Mocht er meer bekend worden over uitzendingen/livestreams, dan zal dit worden vermeld op de kanalen van #TheWorldGamesNL. Sowieso komen we met een liveblog en een talkshow!

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

Willem La Rivière: 'Gevoel van trots'

17/7/2017 - Dat het KNKV deze uitzending naar de World Games mag coördineren, is te danken aan het verzoek dat het na Cali 2013 met de internationale korfbalfederatie én de biljartbond heeft neergelegd bij NOC*NSF. KNBB-directeur Willem La Rivière: "We zijn zeer blij met de groeiende publiciteit en toegenomen aandacht voor de World Games. Als we de gezamenlijke energie vanuit de deelnemende sporten zo doorzetten, zijn we aardig op weg naar de verwezenlijking van onze droom om de World Games over vier jaar volwaardig deel van de sportagenda van NOC*NSF te laten uitmaken. Als ik terugdenk aan het lobbywerk, dan krijg ik toch wel een beetje een gevoel van trots. Namens de KNBB wens ik de gehele delegatie veel succes."

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

Gerben Jansen op recordjacht

16/7/2017 - Touwtrekker Gerben Jansen  won op de afgelopen vier World Games een gouden medaille. Daarmee staat hij op de achttiende plaats in de medaillespiegel, net als korfballer Leon Simons en touwtrekker Wim Eggenkamp. Mocht Jansen (44) met de -640 kilogram-ploeg opnieuw goud of zilver behalen, dan gaat hij touwtrekkers Erwin Leusink en Peter Naalden (4x goud, 1x brons) voorbij en wordt hij onze beste World Games-ganger ooit. Met goud zou hij ook de Zwitser Peter Odermatt (4x goud, 4x zilver, 1x brons) aflossen als beste World Games-touwtrekker ooit. Een enorme uitdaging, gezien de moordende concurrentie. “We hebben niet de sterkste ploeg, maar wel veel routine aan boord. Met de juiste tactiek is goud halen mogelijk." 

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

Michel Mulder draagt vlag bij openingsceremonie

14/7/2017 - Inline-skater Michel Mulder zal 20 juli de Nederlandse vlag dragen bij de openingsceremonie. Chef de mission Jan Sjouke van den Bos: “Michel Mulder is een sportman met een geweldige uitstraling, die zowel als inline-skater als schaatser al fantastische resultaten heeft behaald. We hebben nog veel meer wereldtoppers in ons midden, maar als één van de boegbeelden van de Nederlandse sport verdient hij deze eer.” Mulder is tweemaal Europees en wereldkampioen op de skeelers. In 2014 werd hij als schaatser olympisch kampioen op de 500 meter. In Wrocław jaagt hij op de enige nog ontbrekende gouden medaille in zijn prijzenkast. Mulder reageerde verheugd: “Ik vind het een eer dat ik de vlag mag dragen.”

 

Late night talkshow

14/7/2017 -  Van 21 tot en met 30 juli: een  late night talkshow, waarin onze delegatie aan bod komt! Deze talkshow wordt opgenomen in Wrocław en vertoond op de online kanalen van TheWorldGamesNL. KNKV-directeur Kees Rodenburg, projectleider van de Nederlandse uitzending naar de World Games: "Het KNKV mag de kar trekken en we zijn trots dat het is gelukt om de sporters een extra podium te geven. Zo'n podium verdienen ze en daarom maken we ons hier met eigen middelen hard voor." De productie is in handen van sportmarketingbureau Yellow Jersey uit Utrecht. Presentator is Chiel van Koldenhoven. VIDEO!

Leon Simons: 'Entourage is fantastisch'

7/7/2017 - Leon Simons won met het Nederlands korfbalteam viermaal de World Games (1997, 2001, 2005, 2009). “Ik zie de World Games als de Olympische Spelen in het klein. Het toernooi is gelijk aan een WK, maar de hele entourage maakt het extra bijzonder. De mooiste herinnering bewaar ik aan de openingsceremonie in Kaohsiung (2009), waar het vogelnest van de Olympische Spelen in Beijing was nagemaakt. Die unieke ervaring maakte het voor mij helemaal af. Je gaat er voor goud, maar met de andere sporters voor je land uitkomen is ook erg gaaf. Wij gingen bij de kanopoloërs kijken en zij bij ons. Zo steun je elkaar en krijg je respect voor elkaars sport." VIDEO 2009!

Foto: Carel Wielinga
Foto: Carel Wielinga

ERIMA - GET TOGETHER AND WIN

3/7/2017 - Mede dankzij ERIMA Nederland en Nederlandse Loterij beschikken de World Games-gangers over een mooi en uitgebreid ERIMA-kledingpakket. ERIMA-managing director Arian Verrijt (links op foto): "Een samenwerking met een organisatie voor een multisportevenement als dit past perfect in onze strategie. Als teamsportspecialist is ERIMA volledig gestructureerd om groepen en verschillende sporttakken snel, professioneel en met hoogwaardige producten te kleden. Kijk eens naar de uitstraling van deze bijzondere groep atleten. Wij zijn enorm trots, dat wij via onze bestaande partners betrokken zijn bij de aankleding van de Nederlandse equipe voor de World Games. Dit bedoelt ERIMA met 'GET TOGETHER AND WIN'!"

Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl
Foto: Marco Spelten/Actiefotografie.nl

World Games-delegatie zet koers naar Wrocław 

22/6/2017 - De afvaardiging naar de World Games kwam woensdag op Papendal bij elkaar voor een presentatie- en persdag. Onder belangstelling van de landelijke media leidden NOC*NSF-bestuurslid Marcella Mesker en KNKV-voorzitter Rob Meijer de dag in. “We gaan voor een plek bij de eerste tien”, zo stelde chef de mission Jan Sjouke van den Bos, waarna de 14 deelnemende bonden hun eigen sport introduceerden. “Ik zie de World Games als het grootste evenement na de Olympische Spelen”, sprak inline-skater Ronald Mulder. Na een gezamenlijk diner werden er groeps- en teamfoto's gemaakt. “Op naar Wrocław”, zo sloot Van den Bos af. Foto's middagFoto's avond! Foto's delegatie!

 

Foto: koningfoto.com
Foto: koningfoto.com

Gymsport

21/6/2017 - Met plaatsing voor de World Games al op zak verdedigde het duo Nicole Eykelenboom/Djenti Verbrugge dit weekend met succes de Nederlandse titel acrobatische gymnastiek. De twee gymnasten van DOS Monster maken hun WG-debuut (24 juli) en worden bijgestaan door Emil Angelov. Tijdens dat NK in Ahoy plaatste het duo Carlijn Blekkink/Tara Fokké (foto) zich op het WG-onderdeel synchroon trampolinespringen (26 juli). De springsters van Flik-Flak hadden over twee kwalificatiewedstrijden de hoogste score. Ook de pupillen van Lennard Villafuerte doen voor het eerst mee aan de World Games. VIDEO acrobatische gymnastiek! VIDEO synchroon trampolinespringen!

Foto: Papendal
Foto: Papendal

Presentatie- en persdag op Papendal!

16/6/2017 - De Nederlandse World Games-delegatie bestaat uit 118 personen. Om onderlinge verbinding te stimuleren, vindt woensdag 21 juni op Papendal een presentatie- en persdag plaats. Journalisten zijn de hele dag welkom.

16:00 – 17:00 uur: Ontvangst 

17:00 – 18:00 uur: Opening + teampresentaties

18:00 – 19:00 uur: Diner

19:00 – 20:00 uur: Teamfoto’s + persmoment + afsluiting

Locatie: Sydneyzaal in het Hotel en Congrescentrum Papendal. Papendallaan 3, Arnhem.
Als journalist aanwezig zijn? Stuur een e-mail naar info@rjvochteloo.nl en vermeld naam, aantal personen, organisatie en soort medium. 

 

Chef de mission: Jan Sjouke van den Bos
16/06/2017 - "We gaan voor een plek bij de eerste tien." Was getekend: Jan Sjouke van den Bos. Als chef de mission heeft hij de leiding over de Nederlandse delegatie, die uit 79 sporters, 31 coaches en 8 coördinatoren bestaat. Van den Bos (58) is Master-coach bij het KNKV, dat met ondersteuning van NOC*NSF de uitzending coördineert. Tot eind 2013 was hij bondscoach van het Nederlands korfbalteam, waarmee hij vier World Games won. Op de website van Sport & Strategie en in de juni-editie van Lopend Vuur vertelt hij over zijn doelstelling, de  coördinerende rol van het KNKV, de samenwerking tussen de bonden en de ondersteuning van NOC*NSF. Artikel Sport & Strategie! Artikel Lopend Vuur (pagina 5)!   

Foto: Glenn Wassenbergh
Foto: Glenn Wassenbergh

Inline-skaten

14/6/2017 - Na de NK in Heerenveen en Wolvega is ook de inline-skateselectie voor de World Games bekendgemaakt. Bianca Roosenboom, Michel Mulder, Ronald Mulder en Kay Schipper komen 24 en 25 juli uit op de weg, bijgestaan door bondscoach Frank Fiers. Roosenboom en de broers Mulder behoren bij het skeeleren al jarenlang tot de internationale top. Roosenboom (foto) won reeds zeven Europese titels (relay), Michel Mulder werd tweemaal Europees kampioen, tweemaal wereldkampioen en zijn tweelingbroer Ronald greep al zeven EK-titels. De talentvolle Schipper won in 2016 op zijn eerste EK zilver en tweemaal brons. Roosenboom maakt zich op voor haar derde World Games op rij, de Mulders en Schipper maken in Wrocław hun World Games-debuut. VIDEO!

Foto: World Archery/Dean Alberga
Foto: World Archery/Dean Alberga

Handboogsport

7/6/2017 - Mike Schloesser, Peter Elzinga en Sanne de Laat houden onze eer hoog bij het handboogsporttoernooi (28 - 30 juli, outdoor, compound). Schloesser werd wereldkampioen in 2013, in 2015 pakte hij met het landenteam goud op het EK indoor en in 2016 won hij de World Cup-finale. Momenteel is Schloesser de nummer twee van de wereldranglijst. Elzinga (foto) won zowel individueel als met het landenteam twee EK-titels en hij is de nummer tien van de wereld. De Laat maakte vorig seizoen haar debuut in het internationale circuit. Schloesser en De Laat doen voor het eerst mee aan de World Games. Elzinga was al van de partij in Cali (2013), waar hij vijfde werd. VIDEO!

Foto: Pieter van de Vijfeijke
Foto: Pieter van de Vijfeijke

Powerliften

3/6/2017 – Ook bij het powerliften (kniebuigen, bankdrukken en deadliften) vaardigt Nederland twee wereldtoppers af. Ankie Timmers (foto) komt 25 juli uit bij de zwaargewichten, Ielja Strik een dag later bij de superzwaargewichten. Timmers won al vijfmaal zilver op het EK powerliften en werd vijfde op het WK. Op het onderdeel bankdrukken werd ze al eens Europees kampioen en derde van de wereld. Bij haar World Games-debuut in 2013 werd ze zesde. Strik heeft al 21 WK- en EK-titels powerliften en bankdrukken op haar naam. Zij gaat op voor haar vierde World Games en won in 2013 zilver. Timmers en Strik zijn beide lid van NKV Atlas uit Nijmegen. Video Ankie! Video Ielja!

 

Foto: Sjouke Douwe Meijer
Foto: Sjouke Douwe Meijer

Kickboksen

28/5/2017 - Kickboksen staat als invitatiesport voor het eerst op het programma van de World Games (26 en 28 juli). Met een derde plaats op het EK verzekerde Sarèl de Jong (rechts op foto) zich eind vorig jaar van een ticket naar Wrocław. De Jong (20) had een half jaar eerder al opzien gebaard door in Budapest tijdens haar eerste WAKO-World Cup af te rekenen met wereldkampioen Teodora Manic. Ze werd uiteindelijk tweede in de Hongaarse hoofdstad en die prestatie evenaarde ze onlangs, nadat ze in februari al het WAKO Finnish Open had gewonnen. De inwoonster van Meedhuizen traint zes dagen per week, tweemaal per dag bij haar coach Denis van der Giessen. Dit jaar staat voor De Jong alles in het teken van de World Games. VIDEO!

Foto: Ger van de Ven
Foto: Ger van de Ven

Squash

24/5/2017 - Milou van der Heijden (links) en Tessa ter Sluis (rechts) komen voor Nederland in actie bij het squashtoernooi (25 - 28 juli). Van der Heijden is de Nederlands kampioen van 2014 en 2015. Vorig jaar verloor ze in de NK-finale van Natalie Grinham en afgelopen februari van Ter Sluis, die zo haar eerste nationale titel veroverde. In april werden Van der Heijden en Ter Sluis met Nederland vierde op het EK voor landenteams. Een jaar eerder hadden ze het brons gepakt. Beide vrouwen doen voor het eerst mee aan de World Games, waarop Grinham in 2013 en 2009 zilver won. VIDEO! (vanaf 5.01.12)

 

Foto: Jan Jaap van der Sar
Foto: Jan Jaap van der Sar

Bowlen
21/5/2017 - Ook bij het bowlingtoernooi op de World Games is de absolute wereldtop present. Namens Nederland zullen Johnny Spil (links) en Jeffrey van de Wakker (rechts) de strijd aangaan: 22 juli komen ze individueel in actie en 24 juli vormen ze een team. Volgens bondscoach Ron van den Bogaard zijn Spil en Van de Wakker op dit moment ‘de mannen in vorm’. Dat bewezen ze ook tijdens het NK in april, waar ze als team de Doubles-titel behaalden. Nederland heeft zich op het EK in 2016 geplaatst voor deze World Games, onder andere door een historische bronzen medaille voor Spil op het afsluitende Masters Event. Met die prestatie bewees Spil dat Nederlandse topbowlers, die viermaal per week trainen, ook de profs uit bijvoorbeeld Scandinavië, de VS en Azië kunnen verslaan. VIDEO!

Foto: Rolf Slotboom/KNBB
Foto: Rolf Slotboom/KNBB

Biljart

18/5/2017 - Regerend nummer één van de wereld Dick Jaspers vertegenwoordigt Nederland op het onderdeel driebanden (26-30 juli). Voor Jaspers worden het zijn vijfde World Games. In 2009 pakte de biljarter de titel en in 2005 en 2001 veroverde hij een zilveren medaille. De inwoner van St. Willebrord werd individueel driemaal wereldkampioen, viermaal Europees kampioen en won talloze Nederlandse kampioenschappen en internationale toernooien. Onlangs bereikte hij op het EK de halve finales en daarmee stelde hij zijn deelname aan de World Games veilig. VIDEO!

Foto: Jan Sjouke van den Bos
Foto: Jan Sjouke van den Bos

Touwtrekken

15/5/2017 – De Nederlandse touwtrekkers presteren al jarenlang uitstekend op de World Games. Vanaf 1997 slaagden de mannen erin om goud te winnen en in 2005, 2009 en 2013 veroverden ook de vrouwen eremetaal. In Wrocław komen de mannen uit in de klassen -700 kilogram en -640 kilogram (outdoor), de vrouwen in de klasse -540 kilogram (indoor). De mannen -700 wonnen tijdens het laatste WK outdoor zilver, de vrouwen –540 werden in Volendam vierde van de wereld indoor. De internationale federatie telt 35 aangesloten landen en in Nederland zijn vijftig touwtrekclubs actief. De  mannen trainen in Borculo, de vrouwen in Renswoude. VIDEO!

Foto: Jan de Wild
Foto: Jan de Wild

Karate

12/5/2017 - Karateka Geoffrey Berens won jongstleden november voor de tweede keer in zijn carrière zilver op het WK. Op 25 juli maakt de voormalig nummer één van de wereldranglijst zijn debuut op de World Games. De veelvoudig Nederlands kampioen komt uit in de klasse karate kumite -60 kg en wordt bijgestaan door coach Boy Muilwijk. Onlangs reikte hij in Turkije tot de kwartfinales van het EK; op dat toernooi won hij al eens brons en zilver. De 34-jarige Dordtenaar heeft een eigen Karate Academy, een bedrijf in training, coaching en communicatie en is bondscoach van onder 18 en 21. De World Games vormen het laatste grote doel in zijn actieve sportcarrière. VIDEO!

 

Foto: Korfbalfoto.nl/Gertrude de Vries
Foto: Korfbalfoto.nl/Gertrude de Vries

Korfbal
10/5/2017-  De Nederlandse korfballers strijden van 21 tot en met 25 juli om, net als tijdens de vorige acht edities van de World Games, als winnaar uit de bus te komen. De ploeg van Wim Scholtmeijer is ingedeeld in een poule met China, België en Australië. De spelers en speelsters van Oranje trainen elke maandag -  sommige periodes ook dinsdag en woensdag - op Papendal en daarnaast veelvuldig bij hun club. In mei maakt de regerend Europees en wereldkampioen een promotietour door Nederland. De Internationale Korfbal Federatie, die 67 aangesloten bonden telt, heeft de ambitie om korfbal op het programma van de Olympische Spelen te krijgen. VIDEO

 

Foto: Marcel Kouwenberg
Foto: Marcel Kouwenberg

Jiu jitsu
4/5/2017 - Zes Nederlandse jiu-jitsuka’s maken 28 en 29 juli hun opwachting in Wrocław. Tijdens de vorige World Games in Cali won het duo Ruben Assmann/Marnix Bunnik (foto) zilver op het onderdeel ‘Duo Men’. In Cali pakte Assmann, die in 2009 ook al meedeed aan de World Games, ook nog brons op 'Duo Mixed'. Nu gaat het koppel nog één keer samen op voor die ene nog ontbrekende hoofdprijs, die de kroon op het werk zou betekenen. Aafke van Leeuwen (-70 kg), Ecco van der Veer (-62 kg), Boy Vogelzang (-69 kg) en Melvin Schol (-94 kg) komen uit op het onderdeel ‘Fighting’ en zij maken hun debuut op de World Games. Net als Assmann en Bunnik hebben ook Van Leeuwen en Schol reeds een wereldtitel op zak. VIDEO DuoVIDEO Fighting!

 

Foto: Hans Janssen
Foto: Hans Janssen

Kanopolo

1/5/2017 - Nadat de Nederlandse heren al driemaal actief waren op de World Games, zijn van 28 tot en met 30 juli de ogen gericht op de kanopolodames. Kanopolo is een mix van rugby en waterpolo in de kano. De dames werden vierde op het WK in 2016 en plaatsten zich hiermee voor het eerst voor de World Games. Op het EK in 2015 wonnen ze brons. De ploeg van bondscoach Marsha Roos-Tiessen neemt het in Wrocław op tegen Nieuw-Zeeland, Canada, Italië, Frankrijk, Duitsland en Polen. Chef de mission Jan Sjouke van den Bos bezocht in Alkmaar een training van de ploeg, die zes keer in de week traint: “Ik zag sterke, jonge vrouwen een attractieve sport beoefenen, waarin balvaardigheid en bootbeheersing enorm van belang zijn.” VIDEO!

  

Wakeboarden

29/4/2017 - Sanne Meijer vertegenwoordigt Nederland bij het wakeboard-toernooi (25 - 27 juli). De 20-jarige Meijer komt uit in de categorie 'Freestyle Women’ en zal achter de boot haar fraaiste trucs laten zien. De uit Bellingwolde afkomstige Meijer won meerdere jeugd-EK’s en -WK’s (zowel kabel als boot) en verraste in 2014 door in haar debuutjaar bij de senioren wereldkampioen kabel te worden. Meijer onderging afgelopen zomer een operatie aan haar linkerschouder en werkt nu aan haar comeback. Ze traint met de nationale selectie in Terwolde onder leiding van NWWB-bondscoach Peter van Gestel en doet in Wrocław voor het eerst mee aan de World Games. VIDEO!

Online platform gelanceerd!
20/4/2017 - De deelnemende Nederlandse bonden werken samen toe naar de World Games. Met nog drie maanden te gaan presenteerden zij op 20 april het online platform TheWorldGamesNL, waarop het Nederlandse publiek de sporters in aanloop naar en tijdens de komende World Games kan volgen.

Volg de Nederlandse delegatie via de website, FacebookTwitter en Instagram! #TheWorldGamesNL