Foto: Ger van de Ven
Foto: Ger van de Ven

Squash

24/5/2017 - Milou van der Heijden (links) en Tessa ter Sluis (rechts) komen voor Nederland in actie bij het squashtoernooi (25 - 28 juli). Van der Heijden is de Nederlands kampioen van 2014 en 2015. Vorig jaar verloor ze in de NK-finale van Natalie Grinham en afgelopen februari van Ter Sluis, die zo haar eerste nationale titel veroverde. In april werden Van der Heijden en Ter Sluis met Nederland vierde op het EK voor landenteams. Een jaar eerder hadden ze het brons gepakt. Beide vrouwen doen voor het eerst mee aan de World Games, waarop Grinham in 2013 en 2009 zilver won. VIDEO! (vanaf 5.01.12)

 

Foto: Jan Jaap van der Sar
Foto: Jan Jaap van der Sar

Bowlen
21/5/2017 - Ook bij het bowlingtoernooi op de World Games is de absolute wereldtop present. Namens Nederland zullen Johnny Spil (links) en Jeffrey van de Wakker (rechts) de strijd aangaan: 22 juli komen ze individueel in actie en 24 juli vormen ze een team. Volgens bondscoach Ron van den Bogaard zijn Spil en Van de Wakker op dit moment ‘de mannen in vorm’. Dat bewezen ze ook tijdens het NK in april, waar ze als team de Doubles-titel behaalden. Nederland heeft zich op het EK in 2016 geplaatst voor deze World Games, onder andere door een historische bronzen medaille voor Spil op het afsluitende Masters Event. Met die prestatie bewees Spil dat Nederlandse topbowlers, die viermaal per week trainen, ook de profs uit bijvoorbeeld Scandinavië, de VS en Azië kunnen verslaan. VIDEO!

Foto: Rolf Slotboom/KNBB
Foto: Rolf Slotboom/KNBB

Biljart

18/5/2017 - Regerend nummer één van de wereld Dick Jaspers vertegenwoordigt Nederland op het onderdeel driebanden (26-30 juli). Voor Jaspers worden het zijn vijfde World Games. In 2009 pakte de biljarter de titel en in 2005 en 2001 veroverde hij een zilveren medaille. De inwoner van St. Willebrord werd individueel driemaal wereldkampioen, viermaal Europees kampioen en won talloze Nederlandse kampioenschappen en internationale toernooien. Onlangs bereikte hij op het EK de halve finales en daarmee stelde hij zijn deelname aan de World Games veilig. VIDEO!

Foto: Jan Sjouke van den Bos
Foto: Jan Sjouke van den Bos

Touwtrekken

15/5/2017 – De Nederlandse touwtrekkers presteren al jarenlang uitstekend op de World Games. Vanaf 1997 slaagden de mannen erin om goud te winnen en in 2005, 2009 en 2013 veroverden ook de vrouwen eremetaal. In Wrocław komen de mannen uit in de klassen -700 kilogram en -640 kilogram (outdoor), de vrouwen in de klasse -540 kilogram (indoor). De mannen -700 wonnen tijdens het laatste WK outdoor zilver, de vrouwen –540 werden in Volendam vierde van de wereld indoor. De internationale federatie telt 35 aangesloten landen en in Nederland zijn vijftig touwtrekclubs actief. De  mannen trainen in Borculo, de vrouwen in Renswoude. VIDEO!

Foto: Jan de Wild
Foto: Jan de Wild

Karate

12/5/2017 - Karateka Geoffrey Berens won jongstleden november voor de tweede keer in zijn carrière zilver op het WK. Op 25 juli maakt de voormalig nummer één van de wereldranglijst zijn debuut op de World Games. De veelvoudig Nederlands kampioen komt uit in de klasse karate kumite -60 kg en wordt bijgestaan door coach Boy Muilwijk. Onlangs reikte hij in Turkije tot de kwartfinales van het EK; op dat toernooi won hij al eens brons en zilver. De 34-jarige Dordtenaar heeft een eigen Karate Academy, een bedrijf in training, coaching en communicatie en is bondscoach van onder 18 en 21. De World Games vormen het laatste grote doel in zijn actieve sportcarrière. VIDEO!

 

Foto: Korfbalfoto.nl/Gertrude de Vries
Foto: Korfbalfoto.nl/Gertrude de Vries

Korfbal
10/5/2017-  De Nederlandse korfballers strijden van 21 tot en met 25 juli om, net als tijdens de vorige acht edities van de World Games, als winnaar uit de bus te komen. De ploeg van Wim Scholtmeijer is ingedeeld in een poule met China, België en Australië. De spelers en speelsters van Oranje trainen elke maandag -  sommige periodes ook dinsdag en woensdag - op Papendal en daarnaast veelvuldig bij hun club. In mei maakt de regerend Europees en wereldkampioen een promotietour door Nederland. De Internationale Korfbal Federatie, die 67 aangesloten bonden telt, heeft de ambitie om korfbal op het programma van de Olympische Spelen te krijgen. VIDEO

 

Foto: Marcel Kouwenberg
Foto: Marcel Kouwenberg

Jiu jitsu
4/5/2017 - Zes Nederlandse jiu-jitsuka’s maken 28 en 29 juli hun opwachting in Wrocław. Tijdens de vorige World Games in Cali won het duo Ruben Assmann/Marnix Bunnik (foto) zilver op het onderdeel ‘Duo Men’. In Cali pakte Assmann, die in 2009 ook al meedeed aan de World Games, ook nog brons op 'Duo Mixed'. Nu gaat het koppel nog één keer samen op voor die ene nog ontbrekende hoofdprijs, die de kroon op het werk zou betekenen. Aafke van Leeuwen (-70 kg), Ecco van der Veer (-62 kg), Boy Vogelzang (-69 kg) en Melvin Schol (-94 kg) komen uit op het onderdeel ‘Fighting’ en zij maken hun debuut op de World Games. Net als Assmann en Bunnik hebben ook Van Leeuwen en Schol reeds een wereldtitel op zak. VIDEO DuoVIDEO Fighting!

 

Foto: Hans Janssen
Foto: Hans Janssen

Kanopolo

1/5/2017 - Nadat de Nederlandse heren al driemaal actief waren op de World Games, zijn van 28 tot en met 30 juli de ogen gericht op de kanopolodames. Kanopolo is een mix van rugby en waterpolo in de kano. De dames werden vierde op het WK in 2016 en plaatsten zich hiermee voor het eerst voor de World Games. Op het EK in 2015 wonnen ze brons. De ploeg van bondscoach Marsha Roos-Tiessen neemt het in Wrocław op tegen Nieuw-Zeeland, Canada, Italië, Frankrijk, Duitsland en Polen. Chef de mission Jan Sjouke van den Bos bezocht in Alkmaar een training van de ploeg, die zes keer in de week traint: “Ik zag sterke, jonge vrouwen een attractieve sport beoefenen, waarin balvaardigheid en bootbeheersing enorm van belang zijn.” VIDEO!

  

Wakeboarden

29/4/2017 - Sanne Meijer vertegenwoordigt Nederland bij het wakeboard-toernooi (25 - 27 juli). De 20-jarige Meijer komt uit in de categorie 'Freestyle Women’ en zal achter de boot haar fraaiste trucs laten zien. De uit Bellingwolde afkomstige Meijer won meerdere jeugd-EK’s en -WK’s (zowel kabel als boot) en verraste in 2014 door in haar debuutjaar bij de senioren wereldkampioen kabel te worden. Meijer onderging afgelopen zomer een operatie aan haar linkerschouder en werkt nu aan haar comeback. Ze traint met de nationale selectie in Terwolde onder leiding van NWWB-bondscoach Peter van Gestel en doet in Wrocław voor het eerst mee aan de World Games. VIDEO!

Online platform gelanceerd!
20/4/2017 - De deelnemende Nederlandse bonden werken samen toe naar de World Games. Met nog drie maanden te gaan presenteerden zij op 20 april het online platform TheWorldGamesNL, waarop het Nederlandse publiek de sporters in aanloop naar en tijdens de komende World Games kan volgen.

Volg de Nederlandse delegatie via de website, FacebookTwitter en Instagram! #TheWorldGamesNL